Amnestys utbildningstrupp SNESTÄLLT MALMÖ åker ut till skolor runt om hela Skåne
och kickar äs med både fördomar och stereotyper!!!

torsdag 11 november 2010

Full fart i femteklass

Nu är det äntligen dags för en uppdatering här! Som en av de rykande färskt utbildade informatörerna för Sneställt var jag, tillsammans med Emelie, i Hjärup igår. Där hade vi den stora äran att få diskutera jämställdhet, eller kanske främst dess motsats, med en 5:eklass. Det var en aningen för stor grupp men den var fylld med diskussionsvilliga elvaåringar.

Ni kan ju själva tänka er. I en ganska stor grupp (ca 20 elever) blir det sällan så att alla tankar kommer till tals, men vi gjorde vårt bästa för att det skulle finnas utrymme. Och diskussion blev det! Det var häftigt att se att de var så ivriga att berätta vad de tyckte i ämnet. Vi gjorde, efter presentation och några inledande ord om vad jämställdhet är (som främst kom från eleverna), en värderingsövning där de fick placera sig på en linje efter hur mycket de tyckte att påståendena vi läste upp stämmer in. Vi pratade om allt ifrån fördelningen mellan löner till vilka leksaker som är okej att leka med. Efter det pratade vi om könskodningen på ord, hos vilket kön hör egentligen ord som gråta, balett och grävskopa hemma? Det fick de fundera på och sedan blev det ännu mer diskussion. Kanske kan orden höra till båda?

Tiden kändes knapp när det fanns så mycket att säga och vi är glada att vi fick komma på besök. Förhoppningsvis såddes en del nya frön till tankar om hur tjejer och killar egentligen måste vara för att passa in, och lite näring gavs kanske också till de frön som redan börjat gro. Sneställt tackar för sig för denna gång.

Mer uppdatering kommer troligen om ett par veckor då fler uppdrag väntar oss. Håll till godo!

Höstmys,
Ida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar