Amnestys utbildningstrupp SNESTÄLLT MALMÖ åker ut till skolor runt om hela Skåne
och kickar äs med både fördomar och stereotyper!!!

fredag 26 mars 2010

"Den andra våldtäkten"



Världens mest jämställda land?

I onsdags sändes del 9 av Uppdrag Granskning med titeln "Den andra våldtäkten". Många av oss trodde säkert att Sverige kommit längre när det gäller kvinnovåld och smutskastning av våldtäktsoffer. Men Uppdrag Granskning ger här en bild av ett Sverige som har kvar ena foten i häxprocesserna på 1600-talet.

Efter en våldtäkt på Bjästaskolan tar en hel by ställning för våldtäktsmannen. Den dömda våldtäktsmannen får manifestera sin "oskuld" under skolavslutningen samtidigt som grupper på facebook startas för att smutskasta offret. Orden, hoten, som används på nätet och i folkmun skriker snev kvinnobild inte bara hos våldtäktsmannen.

Fallet Bjästaskolan är inte unikt. Uttalandet upprepas om och om igen i dokumentären och också senare. SVTs Debatt sändes i torsdags en uppföljning på Uppdrag Granskning och tar upp den allra viktigaste frågan "Vad är planen?" Sneställt uppmanar Sveriges skolor att se dokumentären och se över skolans handlingsplan! För risken är att detta sker också på en annan skola imorgon. Vad kan vi göra i skolan för att förhindra fler våldtäkter, om en våldtäkt tar plats hur hanterar skolan det, vad behöver skolan arbeta med efteråt och hur kan vi stödja offret?

Sneställt uppmanar alla Sveriges skolor att sätta genus på agendan! Normer och fördomar förblindar, så se dokumentären nu! Och börja fundera på hur vi kan motverka den svenska hederskulturen, hur vi kan få fler att följa civilkurage istället för jantelag? Ett icke-handlande är också ett ställningstagande. Minns det när ni nästa gång ser någon annan få sina rättigheter kränkta.


Frågor att diskutera med klassen efter filmen:

- Hur många fall av ungdomsvåldtäkt bli anmälda/fällda varje år?
- Vad krävs för att man ska kunna bli fälld för våldtäkt?
- Hur fungerar våra kompisstödjare på skolan?
- Hur kan vår skola motverka situationer som den i filmen?
- Vem är en våldtäktsman?
- Vad är ett "nej"?
- Hur kan man stoppa ryktesspridning på internet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar