Amnestys utbildningstrupp SNESTÄLLT MALMÖ åker ut till skolor runt om hela Skåne
och kickar äs med både fördomar och stereotyper!!!

fredag 19 mars 2010

Tredje könet gillt


I Sverige finns i nuläget två juridiska kön. Man och kvinna. Vänsterpartiet vill nu införa ett tredje juridiskt kön för alla dem som inte vill eller kan identifiera sig som man eller kvinna.

Cirka 1 per 1500 nyfödda barn i Sverige föds som intersexuella, det vill säga med könsorgan som bär spår av både man och kvinna. Det är inte heller alla som känner sig bekväma i sitt biologiska kön. Andra tycker att kön är helt oviktigt och bör avskaffas helt och hållet. I flera länder så som Nepal, Thailand och Sydafrika finns redan ett tredje kön, och i Australien och Indien behandlas frågan as we speak.

Kön är inte något rent biologiskt och synen på kön påverkas i allra högsta grad av det kulturella sammanhanget. Det tredje könet i Thailand kallas kathoey (mer kända hos Thailandsturisterna som "ladyboys") och har sina rötter i den buddistiska skapelseberättelsen. Kathoeys är delaktiga i det thailändska samhället och sedan länge en del av traditionen, religionen och kulturen.

Trots att det handlar om något så enkelt som att ha friheten och rättigheten att definiera vem man själv vill vara väcker debatten heta känslor runt omkring på nätet. Du kan till exempel läsa mer här, här, här eller här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar